LEISHMANIOSIS CANINA

El post d’avui és molt interessant ja que molts amants dels animals, com nosaltres ens fa pànic parlar de la Leishmaniosis en gossos. I és que el tema és complicat…

QUÈ ÉS LA LEISHMANIOSIS?

La Leishmaniosis canina o també coneguda com la malaltia del mosquit és una malaltia parasitària greu pel gos causada per un paràsit (protozoo microscòpic) anomenat Leishmania.

ZONES I AFECTACIÓ

La malaltia es transmet a través d’un mosquit, anomenat “flebotomo” i l’època de més perill comença amb la calor, normalment al maig i fins a fins de setembre o Octubre depenent de la calor.

Si hi han mosquits, existeix el risc de contagi. A l’hivern els mosquits són larves quaternàries i són inofensives, encara que en zones més càlides, el perill existeix durant tot l’any.

Pot afectar a gossos de qualsevol raça, encara que algunes raçes són més propenses com és el Pastor Alemany o el Boxer. També sembla ser que hi ha una major predisposició en els mascles a desenvolupar la malaltia.

La Leishmaniosis canina està present principalment a molts països d’Amèrica llatina i en tots els països de la regió Mediterrànea. A Espanya les regions més afectades són: Aragó, Catalunya, Madrid, Balears, Llevant, Murcia, Andalusia i Extremadura. En altres regions es troba en menys intensitat.

PREVENCIÓ

La única protecció pel teu gos és la prevenció!

Hi ha diferents maneres de prevenir la malaltia, a continuació et detallem algunes:

– Protegint el teu gos mitjançant collars repelents de mosquits i pipetes antiparasitàries durant tot l’any.
– Posant la vacuna de Leishmaniosis (no protegeix el 100% de la malaltia). Segons estudis la taxa de protecció és del 92,7% però redueix fins a 4 vegades la possibilitat de que tingui Leishmania.
– Aplicant esprai repelent en èpoques de màxim risc com és de maig fins a finals de setembre.

Segons estudis, els gossos que estan protegits amb collars i pipetes i estan vacunats, la taxa de protecció pot arribar fins un 97%.

SINTOMES

Els principals síntomes més freqüents, aproximadament entre el 70-80% dels gossos malalts són: febre, pèrdua de pes i atrofia muscular. I el més freqüent és el cutani que fa una capa de pèl fi i sense brill. També pot presentar signes oculars com és la blefaritis o la conjuntivitis que fins i tot es pot desencadenar en ceguera.
Pel que fa els signes clínics digestius clàssics són la diarrea i els vòmits, tots dos relacionats amb colitis.

CREUS QUE EL TEU GOS TÉ LEISHMANIA?

Si creus que el teu gos pot tenir Leishmaniosis visita el teu veterinari per tal que li fagi una prova analítica amb una mostra de sang del teu gos. Depenent del seu estat, li pot agafar una mostra de la medul.la òssea o del teixit linfàtic inflamat per poder-lo examinar al microscopi i així poder detectar els paràsits.

El periode d’incuvació pot variar entre 3 i 18 mesos. Alguns gossos són resistents i encara que els piquin mai mostraran signes de la malaltia sempre i quan estiguin correctament alimentats i no estiguin sotmesos a estrés. Aquesta resistència, probablement, està determinada genèticament.

TRACTAMENT

El tractament en gossos amb Leishmania és car i per tota la vida. La Leishmaniosis es pot tractar però no té cura. El tractament nomes elimina els síntomes i no es descarta que pugui recaure.

El tractament pot durar vàries setmanes, però el paràsit sempre estarà en el gos. Fins el final de vida de l’animal, periòdicament els síntomes poden tornar a aparèixer i s’haurà de tornar a repetir el tractament.
Normalment el tractament de Leishmaniosis es fa amb injeccions i pot durar vàries setmanes, alguns veterinaris també recepten pastilles per via oral.

Doncs fins aqui el nostre post d’avui sobre la Leishmaniosis i tingues en compte que quan abans es diagnostica la malaltia millor es pot controlar!

Com ja saps pots trobar els productes per la protecció del teu gos a la nostra botiga online www.catguau.com

I sobretot recorda que…. L’única protecció pel teu gos és una bona prevenció!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>